Een school is veilig wanneer de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet wordt aangetast door het gedrag van anderen. Dit betekent dat er een veilige en positieve sfeer heerst, waarin leerlingen zich prettig en beschermd voelen. De school zet zich actief in om pesten, uitschelden, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag tegen te gaan en zoveel mogelijk te voorkomen.
Op de Poolsterscholen zijn de volgende maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen:
Wij zijn een Kanjerschool en werken daarom met de Kanjermethodiek. Door duidelijke afspraken en het stellen van heldere regels wordt de totstandkoming van een veilige en rustige omgeving bevorderd. Dit draagt ertoe bij dat de kinderen zich kunnen ontplooien tot een harmonieuze persoonlijkheid in de samenleving waarvan zij deel uitmaken, zodat ze volwaardig kunnen participeren. Het bruist op school, het is een levendig geheel vol activiteiten en ouderparticipatie. Kortom een school waar zoveel meer is dan alleen de lesstof. Als kinderen met plezier en gemotiveerd naar school gaan, leren ze beter en makkelijker. Wij – team, leerlingen en ouders – doen ons best om van acht jaar basisschool leuke, leerzame jaren te maken.
Anti-pestprotocol en anti-pestcoördinator
Wij beschikken over beleid om pesten op onze school te voorkomen. Meer info hierover vindt u in ons Anti-pestprotocol 2024-2025.
De belangrijkste regels om pesten te voorkomen:
Het Ministerie van Onderwijs heeft bepaald dat elke school (basis-, middelbaar en speciaal -) verplicht is een anti-pest coördinator te hebben en een anti-pestprogramma in te voeren. In het anti-pestprogramma staat beschreven hoe onze school pestgedrag signaleert en aanpakt. Door het anti-pestprotocol te volgen ontstaat een samenwerking tussen alle betrokkenen om pesten te voorkomen of op te lossen.
Heeft u een klacht over seksuele intimidatie, pesten, bejegening, discriminatie en/of agressie, neem dan contact op met de interne contactpersoon van de school of met een van de externe vertrouwenspersonen.
Contact met onze interne schoolcontactpersonen:
Maaike van Bolhuis T: 0573-252430 E: m.vanbolhuis@poolsterscholen.nl
Martin Dogger T: 0573-252430 E: m.dogger@poolsterscholen.nl
Contact met onze externe vertrouwenspersonen: De heer J. Kippers T: 06- 51783405 E: johan@kippershrm.nl
Mevrouw Helga van Silfhout T: 06-34 88 07 00 E: helgavansilfhout@gmail.com
Klachtenregeling Wij doen ons best onze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dat neemt niet weg dat er dingen fout kunnen gaan. Is dit u overkomen, en wilt u daarover een klacht indienen? Ga dan eerst in gesprek met de directeur, zodat deze met u naar een oplossing kan zoeken of maak gebruik van de klachtenregeling (link naar formulieren en documenten).
Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld Alle Poolsterleerkrachten hebben de cursus Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld gevolgd . Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdinrichtingen. Sinds 1 juli 2013 zijn beroepskrachten verplicht zo’n meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. De meldcode beschrijft in vijf stappen wat professionals moeten doen bij vermoedens van geweld.
Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling en Huiselijk geweld De aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling heeft geen taak bij pesten op school. Het werkgebied is, zoals de naam al aangeeft, niet gericht op schoolse zaken, maar op de thuissituatie. De school is de ‘vindplaats’ voor misstanden thuis. De aandachtsfunctionaris heeft een belangrijke rol bij de naleving van de interne procedure van de meldcode en zorgt voor een kwalitatief goed verlopende procedure bij een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling. De aandachtsfunctionaris is consulent en gesprekspartner voor ouders of een collega die een geval van huiselijk geweld en kindermishandeling vermoeden op grond van eigen waarneming of door informatie van derden. De aandachtsfunctionaris zal een zorgplan opstellen voor de begeleiding van het gezin. De aandachtsfunctionaris zal bemiddelen bij problemen of knelpunten bij relevante ontwikkelingen (landelijk en regionaal) t.a.v. huiselijk geweld en kindermishandeling volgen en de literatuur bijhouden.
Heeft u, ouder of leerkracht, vermoeden van een geval van kindermishandeling of huiselijk geweld? Neem dan contact op met Maaike van Bolhuis of Martin Dogger. Zij zijn namens onze school benoemd tot aandachtsfunctionaris.
Hoewel Stichting Poolsterscholen bij de totstandkoming van de content op deze internetsite de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht, bestaat altijd de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet klopt of na verloop van tijd verouderd of niet meer juist is. Stichting Poolsterscholen is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze internetsite.